JellyPages.com

Monday, 24 December 2012

Zaman Bujang Dah Tamat !!

Kompang dipalu pengantin baru
Duduk bersanding tersipu malu
Kami doakan moga berkekalan
Salam sejahtera hingga akhir zaman

..eeeewahhh...


Dah hujung-hujung tahun ni banyak pulak aku terima undangan ke Majlis Perkahwinan. Ni macam mengajak aku ke menuju arah yang sama ni. Awal-awal lagi semua pakat book tarikh tak nak bagi clash kan. Kalau kena tarikh yang sama kan susah. Kau tak leh datang majlis aku, aku tak leh datang majlis kau. Kau tak leh tengok pelamin gah lip lap lip lap aku. Aku pulak tak leh tengok pelamin anganmu. Baju kau cantik tak? macam baju aku tak??. haaa..kan dah susah.haha. Apa-apa jela tapi niat nak kawin kena betol la kan. Tak kisahla pelamin siapa lagi cantik baju siapa lagi vogue,janji Majlis anda-anda semua diberkati ok! Do not envy of others. Its really unhealthy. 

Berbalik kepada tajuk entri di atas, ia tidak tertuju kepada pemilik wilayah ni ok! Ia mengisahkan tentang kawan-kawan lama aku yang sama-sama huru-hara di sekolah dulu. Tak sangka dah kawin kan korang. Aku tumpang gembira. Nanti kalau dah ada baby,bagitau la ye. Boleh aku tolong belikan set mandian johnson n johnson. Semalam bersamaan 23 Disember 2012, seorang lagi kawan aku dah menamatkan zaman bujang. Mabruk-mabruk. Maka terupload la gambar kahwin beliau seperti berikut. ppsssstt..aku ambik kat fb je.

                                                                    (gambar tak clear)


Untuk sahabatku, Nurul Atiyah bt Alias dengan pasangannya Mohd Zaid Nawawi, semoga perkahwinan anda berdua dirahmati. Semoga berbahagia hingga ke Syurga abadi. Sori, tak dapat datang. Insyaallah, bila korang dapat baby, aku datang melawat. hehehe. 

Dan juga buat sahabat-sahabat yang juga turut melangsungkan perkahwinan tahun 2012 iaitu:

Anis Zakaria dan Khairul Anuar
Nur Syakirah dan Muhd Alim 
Nurul Aini Mohamad dan Mohd Hafiz 
Wan Nor Anis Hafidzah dan Pasangan (lupa nama)

SEMOGA KALIAN SENTIASA BERBAHAGIA DI SAMPING SUAMI TERCINTA.

p/s: Tak perlu tanya bila giliran aku pulak  heeee


                                                                   SEKIAN  

                                                                   XOXO :D






Thursday, 20 December 2012

Istanbul Aku Datang!! Tapi Lambat.

Assalamualaikum

Hai, Finally i akan pergi ke  Istanbul!!! Tak sabar tak sabar tak sabar! Mungkin di sana aku akan bertemu jodoh, yang hensem, tinggi, kurus dan macho!. Hurrmmm *tangan tongkat dagu*

Macam ni lah jadinya kalau dah taksub sangat dengan movie. Verangan lagi. Hari ni cuaca mendung dari pagi (memang sesuai cipta angan-angan), anak-anak buah yang biasa aku bebelkan tiap-tiap hari, tak da pulak hari ni. Hidup sangat senang, hati aku riang, boleh duduk-duduk layan wayang. ha ha ha..aku riang!eh..eh..best pulak  iramanya. 

Disebabkan ketenangan hidup aku hari ni tanpa gangguan mental dan fizikal daripada anak-anak menakan aku, aku dengan senang hatinya telah menonton cerita Istanbul Aku Datang. Layan movie sorang-sorang pun best sambil-sambil boleh Verangan ala-ala berada di Istanbul. Aku tahu aku bukanla antara orang yang terawal yang tengok cite ni, orang semua dah pakat duk gebang kat pesbuk cakap cite ni bestla, suwit muwit la, comel la bla bla bla..so, tak payahla aku nak buang masa wat rumusan ala-ala David Teo.Orang dah muak. Aku yang asalnya memang bukan penggemar movie Melayu  but, One word that i can say about  IAD is Very Sweet. Ok, sory. Two words.

Akhirnya, kebosanan aku hari ni terubat jua dengan kecomelan Lisa. 

                                                         
                                                                macam korean pun ade



                                                         Kagum dengan latar belakang cite ni



p/s: I wish i will be there one day. 1st anniversary. *tangan tongkat dagu lagi sekali*
p/s untuk Lisa: kita kembar la.,kah kah kah.

                                                               SEKIAN.   XOXO : D  


Thursday, 13 December 2012

hasil setimpal dengan usaha

Assalamualaikum

First of all, lets check my last entry. Homaigod!! almost 3 months tak berfungsi. Ditinggalkan kosong tanpa sebarang cerita. Itulah aku. Bukan tak ada cerita untuk dikongsi cuma kekangan dan kemalasan diri yang melampau membuatkan jari jemari ini segan untuk menari di atas keyboard. kalau diikutkan wajar dideletekan saje tapi bila fikir 2x5 kali, terasa sayang pulak. Siapa tau one day, aku boleh famous macam Fatin Liyana. hahahhah,,so,biarkan ia terus bersemadi di sini. Asalkan tidak mengganggu ketenteraman awam! hoyeahhhhhhhh =)

well..uolls..dulu kan aku sibuk dengan praktikal and memegang status sebagai cikgu yang awesome selama empat bulan di Seremban. Pengalaman, toksah cakapla memang banyak. Koje pun banyak waktu tu. Hari-hari ngadap RPH. Tak do RPH, maknanya ekau tak layak jadi cikgu! tapi kalau ado RPH sekalipun, bilo gi  sekolah, budak-budak buat hal, ekau tak leh nak kontrol pun tak do makno ekau jadi cikgu. Lagi satu, kalo ekau masuk kelas asyik2 nak marah budak-budak je even memang betol they ols salah, baik ekau bonti jadi  cikgu. Jadi cikgu kono banyak soba Jang oi. Ceh, aku cakap macam aku ni bagus sangat je. Baru jadi guru pelatih dah nak berlagak!keh keh keh..


Seriously, sekarang ni aku sangat rindu dengan suara-suara and wajah-wajah muda belia yang suci itu yang memanggil diriku 'cikgu'. tak terkenang kenangan bersama they ols yang super owesome ni. Kenakalan they ols buat aku terkenang zaman huru-hara aku dulu. Apa pun tak boleh! but, aku rasa they ols ni lagi bagus dari aku cuma mungkin dari beberapa segi, aku rasa aku lagi bagus sewaktu seusia mereka. Perbezaan zaman barangkali. Btw, disebabkan merekalah aku jadi insan yang tabah dan kuat seperti sekarang. Thank you mere beta!!bohot-bohot syukria!!hahahha.


And more, dalam pada aku duk terkenang-kenang pengalaman pahit getir aku berstatuskan cikgu, aku dikejutkan dengan kabar angin "wei, result praktikal dah keluar. cepat cek ko dapat bape". OMG!! ketaq kepala lutut nak buka portal. Tapi cekalkan sahajo hati nih sambil hatiku berbisik "apa yang kita usaha, itulah hasilnya". And then, terus hambik laptop- riba- buka portal- masukkan id-waiting~~*sempat berdoa lagi*

and guess what???congratulations to myself!! 4.0 f0r practicum!!. Mata terkebil-kebil tidak percaya but this is hakikat. Tak sangka semua ni akan terjadi. Umpama mimpi dalam mimpi. Nak ku lari tapi inilah realiti. (ada kaitan??) hahah..

Actually aku tak rasa sangat ini adalah hadiah hasil usaha aku sebab aku rasa usaha aku tak seberapa pun. So aku putuskan bahawa rezeki yang Allah kasi ni berkat daripada doa aku dan juga orang-orang yang berada kuat ditulang belakangku. Doa itu berkat bukan?so, aku sediakan sedikit ucapan seperti berikut:

"dear Allah, thanks for giving me A for my practicum,
dear mom and dad thanks for supporting me with your money du'a,
dear my friends thanks for your advise and suggestion.
dear myself, thanks for being healthy and strength also beautiful every day.hehhe
and lastly, thanks to all my students for your cooperation during my observation"
hampir terlupa, a big thanks to my observer, Prof Khazin Tamrin.
THANK YOU EVERY ONE


Cikgu izah yang owesome!


kenakalanmu ketabahanku

                                                                *pliss ignore the messy tables


sungguh kerdil diri ini


see? cikgu tetap comel di tengah-tengah students.



SEKIAN. 

p/s: terasa amat panjang entry ini. mungkin jariku tak segan lagi. bye!


Sunday, 12 August 2012

Rencah Dunia Guru Pelatih

Assalamualaikum


Guru pelatih memang sering diperhatikan dari atas sampai bawah,dari mula jejak kaki ke sekolah hingga abis waktu sekolah. kadang-kadang pasti ada kesilapan kita yang di 'gedek-gedekkan' oleh sesetengah pihak yang mungkin sentiasa mencari peluang untuk menjatuhkan.

                                    * mungkin=tak semestinya betol.

 

tapi selaku guru yang sedang berpraktikum, aku hanya perlu berfikiran positif, menerima teguran dan kritikan sebagai satu cabaran untuk terus maju ke hadapan. berlapang dada sajolah kan?teringat pesan senior-senior, terima je segala kerja atau apa-apa yang cikgu senior cakap. anggukkan je kepala. jangan sombong. yang penting, jalin hubungan baik dengan semua orang. tapi....kalau ada yang jenis pandang kita sebelah mata je camno nak buek tuh??

 

rencah  dunia guru pelatih...

kita takkan boleh memuaskan hati semua orang. 

SALAM RAMADAN KARIM....






Sunday, 5 August 2012

saya guru pelatih!!

-assalamualaikum~


Agak lama rasenya tidak menjengah ke laman blog sendiri. masa sangat suntuk. Setiap hari perlu diisi dengan perkara yang lebih penting sebagai persediaan untuk mendidik anak pelajar..OPSS..lupa nak bagitau..saya sekarang bergelar guru pelatih. Sedang berlatih dan bertatih di SMKA SHAMS, seremban. 


Alhamdulillah...


Sudah sebulan lebih memegang title 'cikgu izzah'..banyak benda yang aku belajar daripada student aku. sekarang baru aku tau kenapa cikgu aku dulu suka denda aku. sakit hati bila cikgu mengajar anak murid buat dekkk je. rasa nak penampor je kalo anak murid tak nak dengar ckp kita. rase sangat tak dihargai bila kita melalak kat depan student boleh angguk kepala sambil pejam mata. lagi nak marah kalo bagi denda pun anak murid tak serik.~ macam ni la agaknya perasaan cikgu-cikgu aku dulu..
 nasib baik setakat ni tak ada lagi student aku yang keluar sesuka hati ikut pintu belakang waktu cikgu mengajar,macam yang aku pernah buat kat cikgu aku dulu....hehhehe..


jadi cikgu bukan kerja mudah. hari-hari kena fikir nak ajar apa, nak buat aktiviti apa, nak pakai baju apa, tudung kena matching, kasut perlu kilat (pun diambil kira)..pendek kata,memang kerja cikgu kena perah otak.


btw, aku tetap seronok  dengan cabaran yang aku terima. semoga aku berjaya bertatih dan berlatih di bumi SHAMS dengan jayanya. 


buat anak didikku,
cikgu garang sebab nak jadikan kamu semua insan hebat. =)



Thursday, 7 June 2012

Sanah Helwah Sahabat!!

"Allah Selamatkan Kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan Ismek Ulam Raja Eppa
Allah Selamatkan kamu..."


Hari ni bersamaan 7 Jun 2012 genaplah umo bestpreng aku 23 tahun. Aku dah lama jadi manusia 23 tahun, dia baru terkial-kial nak join kelab aku. Jeles ler terrrrrrrr..heh3

Macam sepesel sangat je dia ni sampai aku kena wat satu entry hari jadi untuk dia. Membazir masa study aku. Takpe, mesti dia terharu bila baca sambil sok sek sok sek lap air hidung *evil laugh*

Sedikit tentang budak yang nama eppa

~ Kami berkenalan waktu tingkatan satu di SMAASZA. waktu ni muka masing-masing macam nerd2 lagi.Sekarang dua2 dah comel (aku lebih sikit la..haha)
~Dua-dua nakal. Cikgu masuk pintu depan kami keluar pintu belakang. Selalu nak balik awal sebab nak kejar nasik ayam kat dewan makan.Takut habis!
~Eppa budak pandai yang suka tido. aku pun suka tido tapi tak pandai-pandai. Beza ni sangat ketara...huahuaha
~Kami penah duduk sebilik.Waktu ni nakalnya menjadi-jadi. Eppa budak diam-diam ubi berisi. Dia nakal orang tak tahu, pandai dia berlakon baik kan!!hek3
~Sangat sinonim dengan bege kak tie depan asrama tuh!pantang lapor mesti dia cari beger.Siap wat tempahan untuk kawan-kawan lagi. dan aku secara tak langsung jadi PA dia tolong catitkan penama-penama yang nak order beger. suwitt kan kami 'bekerja'??

ADA LAGI NIE.....*tak larat nak taip*

Bila imbau kenangan aku ngan eppa ni, memang tak terkenang. Banyak suka daripada duka. Dulu-dulu, eppa penah cakap 

" kita takleh jadi skema sangat waktu muda, nanti takde cite menarik nak kongsi dengan anak cucu" hahaha

 Sekarang kami dah jauh. tak tau la dia nakal lagi ke tak. Dah tua-tua ni tak payahla nakal-nakal sangat eppa oii. btw, untuk eppa tersayang.....('',)

SELAMAT HARI LAHIR
SEMOGA SENTIASA DALAM LINDUNGANNYA (^__^)



Saturday, 2 June 2012

Gejala-Gejala Pelajar Menjelang Peperiksaan


-Assalamualaikum~


1.  Membaca tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. 
Yang kepoh jadi pendiam. Orang masuk keluar bilik pun dah tak perasan. Kalau orang tanya, jawab pun dengan muka pandang buku.

2.  Membaca dengan kadar yang cepat
Faham atau tidak itu perkara kedua. Yang penting ada point untuk ‘goreng’ soalan subjektif. Soalan objektif lagi senang, bulat-bulat  je. Hahadoii..

3.  Nak turun kafe tu fikir 2,3 kali
Tak pun sekali sehari je. Dah tu tak ada masa nak makan dekat kafe dah. Main bungkus je. Sambil makan dalam bilik boleh baca apa yang patut. Kalau ada kawan yang tolong bungkuskan makanan, sangatlah indah hidup.

4.  Orang yang jenis audiotori pulak masa ni lah bukak mp3 volume paling sakit telinga. 
Tapi masa ni memang tak sakit telinga sebab sakit otak lebih daripada sakit telinga.

5.  Kalau main mesej tu balas sikit-sikit je.
Pendek-pendek. Tak ada masa fikir nak taip panjang-panjang. Kawan punyalah taip tulis dua muka surat, kita balas ‘k’ je. huhuhu.. Nah! Ambil ubat. Kacau orang lagi!

6.  Mula bukak buku yang tebal-tebal. 
Buku yang patutnya perlu baca untuk satu semester, boleh habiskan dalam satu malam je. Fuh, dasyattt…

7.  Asyik-asyik tengok jam. 
Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Siap tanya lagi kawan sebelah. Yela, masa itu emas kan?

8.  Stok Nescafe, kopi Tongkat Ali, kopi Mak Dara, cucu dara semua lengkap untuk jaga malam. Tiap-tiap malam minum sampai dah tak ada kesan. :)

9.  Meja belajar bersepah. 
Mana dengan highlighter, pen biru, hitam, merah. Kertas-kertas nota lagi. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari perpustakaan semua nak bukak serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

10. Dekat ‘wall’ facebook penuh dengan status maaf dan ‘doakan exam nanti’. 
Padahal sebelum ni ‘post’ status bukan-bukan.. huk3.

11. Waktu tidur dan bangun tidur telah bertukar shift. 
Sampai satu tahap dah tak boleh beza matahari dengan bulan bintang. Tahap kronik dah ni!

12. Jerawat mula tumbuh berkeliaran di muka seperti ‘cendawan tumbuh selepas hujan’ akibat daripada tekanan peperiksaan
Pakej beserta kelemumur dengan uban sekali. Lengkap!

13. Dah tak ada masa nak sembang-sembang kosong. 
Semua sembang akademik yang dapat menguji keintelektualan minda. Dah tak ada gosip-gosip!

14. Masa nak tidur tu tak lepas pegang buku dan nota. 
Konon-konon dengan cara tu, maklumat dalam buku dapat serap masuk terus ke otak masa tidur macam copy filem daripada internal disk. Bijak bukan? (macam pernah buat je? huhuhu..)

15. Alhamdullillah, mula rajin dekatkan diri dengan tikar sembahyang.
Dah tak lengah-lengahkan solat, buat solat Hajat, Qiamullail, baca al-Quran dan berdoa mohon permudahkan urusan.

16. Masa ni mula terfikir kenapa tak belajar awal-awal dulu
Haihh.. Pastu pulak buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam semester sekarang. Tup tup, semester depan sama je, malah lebih teruk. HAHAHA..

Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Hormon mereka tengah berkeliaran masa ni. Cepat je naik kaki. Hakhak! Anda nombor berapa? :)




C/P: http://ubatsofuan.blogspot.com

P/S: first n second paper on this MONDAY!!! ('',)


Monday, 28 May 2012

Jadi retis, baru boleh action!!

-Assalamualaikum Peeps!!


Hari ni aku pegi kelas Makroteching (untuk kami bakal pendidik memang wajib kena buat ni). Kawan aku jadi cikgu, aku pulak jadi pelajar yang baik duduk depan sekali dengan harapan cikgu puji aku baik (tapi harapan tinggal harapan). Lepas tu, cikgu mintak aku berlakon. Wooww!!! jadi retis la tu kan?? ('',) Cikgu memang tak salah pilih. muehehee. Kalo berlakon mesti nak kena ada partner lelaki. ulangtaip. lelaki! dup dap dup dap. Agaknya sape la lelaki bertuah yang akan shoot dengan aku. Harap-harap la dia macam Aaron Aziz-hatiku berbicara. Sesi Lakonan Bermula,


Dan aku, buat request dekat cikgu sebelum tu


"Cikgu, boleh tak saya nak bawak watak izzah dan dia (tunjuk dekat lelaki yang tak sama macam Aaron Aziz tu) mesti jadi watak Haris?!"Boleh, buat la suka hati awak."

3, 2, 1 Action!!!


Aku berlakon dengan penuh feel, walaupun skrip sangat jauh berbeza dengan filem Ombak Rindu. Dalam skrip cuma cakap pasal isi pelajaran- Apa itu Dasar Wanita Sosial! what??! Frust seketika (@_@).

Tak kisah la sekurang-kurangnya aku tahu aku dah jadi retis dalam masa 5 minit! 




 p/s: Lebih kurang macam ni lah aku punya feel tadi (^__*)



Friday, 25 May 2012

Berat Pada Mata Memandang

-Assalamualaikum-

Hari ni retis nak wat entry ag. bukan pasal shooting, bukan pasal saman menyaman, bukan pasal kawin di siam.   tapi pasal berat mata memandang. cuuppp!! bukan macam rancangan air mata bersamamu ok!

Semalam aku teman kawan aku pegi Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) kat Klang. Aku dapat berita ayahnya masuk ICU. Aku sedih tengok kawan aku sedih. Aku cuba bagi semangat kat kawan aku tu walaupun dalam hati aku, aku terkenang saat-saat mak aku penah sakit tenat dulu. Kami sama-sama usahakan cari kereta dan pegi ke sana. Bertolak dari tanjung malim dalam pukul 4.30. Sampai je highway, jalan pulak jam. Orang balik keja. Waktu melawat hanya sampai pukul 7 petang je dan pada jam 7 petang jugak kaki ayahnya akan dibedah. Boleh bayangkan perasaan seorang anak yang teringin sangat nak jumpa ayahnya sebelum dibedah. Alhamdulillah, selamat sampai di HTAR jam 6.45 petang. cuma tinggal 15 minit je sebelum waktu melawat ditutup. Dalam masa 15 minit tu jugak aku sempat menatap wajah lesu dan kesakitan pak cik ahmad. Wayar dah berserabut kat badan. Hampir  menittis air mata aku. Kawan aku tu  hanya mampu menangis di sisi ayahnya. Aku tahu dia cuba menahan tangisan tapi dia tidak kuat!! aku hanya mampu terdiam melihat kedua-duanya saling memberi kekuatan. Aku boleh lihat pak cik ahmad cuba kuatkan dirinya walaupun dia lemah.

 
"Ya ALLAH, Kau berikanlah kesembuhan untuk segala penyakit pak cik Ahmad. Panjangkan usianya agar dia mampu meningkat ibadahnya terhadapMu. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang maha berkuasa di atas sesuatu."



P/S: buat Cik Zura (kawan aku tu) dan keluarga, diharap tabah hadapi setiap ujian daripada Allah.








Saturday, 19 May 2012

AKU dan TESIS

Assalamualaikum rakan bloggers


Dah lama kan aku menghilangkan diri dari dunia blog ni.maafla wahai pembaca-pembaca blogku sekalian. (macam la ramai sangat followers) hahaha.ok.Aku memang perasan akulah blogger paling hot. Dah jadi student sem 6 ni  banyak pulak benda nak kena buat sampai tak sempat nak menulis. Padahal fb doplohpat jam jugak aku on9!sibuk sangat kannn..menulis ni kena pikir banyak,aku malas pikir, sebab tu aku tak menulis dah. kang kalau menulis tanpa berfikir dulu tak pasai-pasai kena saman lak. Dunia retis sekarang neh asyik nak saman menyaman je. Tapi aku ni retis kah??kuangkuangkuang!


Sekarang neh memang hidup aku tak menentu. Risau eden risau. Setiap hari aku akan dok ngadap laptop sambil tangan tekan keyboard taip-taip untuk TESIS!!. you know i ada tesis la u olls. kisah tesis aku ni memang memeningkan. dah approve tajuk bila nak start buat, fikiran jadi "kosong...kosong..". so, baru semalam aku p mengadap muka penyelia aku tu and tukar tajuk baru yang aku rasa banyak rujukan yang ade. Tak sia-sia aku panjat tangga tingkat empat jumpe beliau, beliau memang banyak membantu. explaination dari A to Z.~A big huge thank you to ENCIK HALIM SAAD ngeh3.. hopefully, aku boleh buat dengan maju dan jayanya. aku kan retis yang hebat!!haha.. betol la kata senior-seniorita aku dulu. sekarang dorang dah grad siap cakap padan muka dekat we all yang kena mengadap tesis ni. nasibla kan jadi student. takpela u oll, ni namanya proses pembelajaran. 


Buat kerja dengan ikhlas, Insya-Allah ALLAH akan tolong kita..(^___^)


boleh terbeliak mata kalau hari-hari mengadap tesis!


P/S: Baru mula tesis bab 1.

*nak siap2 dulu jap lagi aku nak gi belajar memandu!oh tak sabar nak pegang stereng kereta sediri


Sunday, 1 April 2012

petua hilangkan 'whitehead'

-Assalamualaikum-

Kepala putih. Apakah??alaa..adik beradik dengan kepala hitam (blackhead). Bezanya yang satu hitam dan yang satu ag putih. Benda-benda ni suke timbul kat muka di bahagian hidung dan dagu. Yang bila dipicit-picit, kuar bijik-bijik macam nasik!eeiii..


Kepala putih dan Kepala hitam ni terjadi disebabkan liang pori yang tersumbat dan membuatkan kulit muka kasar dan berduri-duri. Pakai bedak tempek-tempek pun tak boleh tak sembunyikannya. Malah lagi jelas kelihatan. Boleh lack of self confident kalau macam ni!


Aku tahu ramai gadis-gadis yang hadapi masalah ni sampai terpaksa guna macam-macam produk. Aku pun selalu kena tegur sebab ade whitehead kat muka. Malu seyyhhhh. Sekarang tak perlu risau lagi.
 Marilah kita rawatnya bersama-sama dengan petua murah dan mudah ni. ('',)


  1. Pecahkan sebiji telur dan ambil putih telur
  2. Celupkan tisu dalam putih telur
  3. Tampal tisu kat muka sehingga kering
  4. Bila dah kering, tanggalkan tisu perlahan-lahan dan bilas hingga bersih.
Hasilnya, sangat memuaskan, kulit pun jadi licin. Aku dah cuba. Walaupun agak berbau tapi ok la kan. Nak cantik punya pasal dan paling penting save bajett.hihihi


Ataupun 

Bagi yang kaya sikit, atau memang alergik dengan telur,  boleh la guna produk BIOGLO Clearpore Deep Cleansing Mask. 


Yang ni aku tak pasti tahap keberkesanannya sebab belum cuba lagi.   Bila aku google, ramai yang cakap produk ni berkesan. Nantilah aku kaya, aku cuba.

*ok, sekarang dah boleh melangkah dengan yakin!!

p/s: yakin diri itu penting tapi harus merendah diri (^__^)



Monday, 26 March 2012

Monday Yang Mencekik


AARRKKKKK..huk huk huk. Monday coming again --->translate
Isnin Datang Lagi!!

Bila Isnin datang, Selasa Rabu Kamis akan menyusul. oohh pantasnya masa berlalu. Memang benar kata orang, masa itu lebih laju dari Ferarri dan Saga FLX. Gunakanlah masa yang belum berlalu ini sebaiknya. 

(^___^)

sekian tuk hari isnin yang mencekik.
jumpa di lain hari yang ohsem!!

p/s: selamat berhari senin!!!


Sunday, 18 March 2012

asal status baik-baik je mesti ramai yang 'like'

-Assalamualaikum sahabat blogger-

Asal status baik-baik je mesti ramai yang 'like' kan?
walaupun orang yang 'like' tu kita tengok biasa-biasa je, tak lah baik sangat-nakal jugak-muka macam pecah rumah. Tapi orang yang macam tu pun pandai pilih status untuk di'like'. 

Tak Percaya??

Cubalah korang naikkan status baik-baik kat pisbuk korang tuh. 
contohnya macam ni
.
.
.
"Aku redha dengan apa yang menimpa. Allah tidak pernah meninggalkan kita walau sesaat"
Dalam masa lima minit saje korang akan dapat lima 'like' melainkan fren korang tak sampai pun lima orang. (sadis tol!)




 <3 Fitrah Manusia Sukakan Kebaikan <3

So, tips untuk dapatkan 'like' yang banyak ialah naikkan status yang baik-baik sahaja, okeh!!


P/S: aku bukan nak cakap aku baru lepas naikkan status baik kat pisbuk aku.



Friday, 16 March 2012

Ada peluang lagi kah??!

-Assalamualaikum-

p/s awal: entri kali ni sekadar ambik syarat untuk tidak membiarkan
 blog tidak berupdate

# ..give me some sunshine..give me some rain
give me another chance..
i wanna grow up once again..#

* dipetik dari filem 3 idiots


p/s akhir: Allah sentiasa memberi peluang kepada hamba-hambaNya 
untuk bertaubat. ('',)



Sunday, 11 March 2012

rasa berdosa itu datang

-Assalamualaikum-
Serius. Aku rasa sangat berdosa saat ini. Aku ingkar janji pada diri sendiri. Lemahnya aku sebagai hamba. Aku buat perkara yang aku tak seharusnya buat. Malu pada diri.
Betul kata orang, bila kita buat salah, ketenangan takkan hadir dalam diri. Serius aku tidak tenang.

Ya Allah, ampuni hambaMu. Berilah aku peluang untuk tebus kesalahan ini. sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.




p/s: jangan pernah berhenti berdoa

Thursday, 8 March 2012

Si gojes Heliza Helmi


-assalamualaikum-
aku suka semua tentang heliza helmi. noktah.
(^_____^)

~bergaya~

~angry bird versi heliza~ala tomey tomey~


~kombinasi warna baju yang aku tak berani nak pakai~


~cun sungguh~


*ohsemm!!!!*

p/s: kepada HH teruskan usaha anda untuk jadi ikon muslimah terbaik bagi remaja.

p/s ag satu: kecantikan adalah anugerah, kecantikan dalaman melahirkan kecantikan di luaran.

Wednesday, 7 March 2012

TIPS:: cara turunkan berat badan

-assalamualaikum-

Perbincangan mengenai cara menurunkan berat badan seringkali kita dengar baik di kalangan kaum Adam mahupun Hawa. Isu ni sungguh universal. Kalau anda lihat di pasaran pun, pelbagai produk telah diperkenalkan untuk disasarkan kepada golongan yang mengalami masalah berat badan berlebihan ni. Cuma persoalan utama sekarang ni, sama ada ianya berkesan atau tidak. Mungkin ramai yang mengeluh kerana dah cuba pelbagai produk, namun hasilnya masih mengecewakan.

Sebagai alternatif, saya sarankan anda gunakan saja bahan semulajadi. Lebih mudah, murah dan selamat. Cuma anda perlulah rajin untuk menyediakan bahannya sendiri (d.i.y) nanti, okay. :)

Jen...jeng...jeng.. bahan yang anda perlukan adalah sama ada limau nipis ataupun limau kasturi.



Caranya:

Anda ambil 2 biji limau nipis/kasturi dan perahkan airnya ke dalam gelas. Kemudian campurkan perahan limau tadi dengan segelas air suam atau sejuk dan kacau.

Akhir sekali, minumlah air limau ni setiap hari selepas makan. Sekurang-kurangnya, tunggu dulu 30 minit selepas makan, barulah diminum air limau tu.

Amalkan sehinggalah berat badan anda menurun sedikit demi sedikit. 

selamat mencuba jaya!!

p/s: cara yang lebih berpahala dan mulia ialah dengan berpuasa. badan kurus, duit jimat, pahala pun dapat ('',)

sumber:http://petuasejagat.blogspot.com/2009/03/petua-ringkas-menurunkan-berat-badan.html#ixzz1jzIbxAng


Monday, 5 March 2012

ujian bukan sekadar menguji


Assalamualaikum

Aku pernah SETIA tapi DIDUAKAN, aku pernah PERCAYA tapi DIKHIANATI, aku pernah MENCINTA tapi DISAKITI, aku pernah MEMILIKI tapi aku KEHILANGAN, aku pernah TULUS tapi DIBOHONGI. 



Aku pernah BERHARAP, dan akan tetap yakin HARAPAN itu tidak sia-sia kerana Dia tidak pernah mengecewakan.

p/s: copy and paste

semoga DIA pertemukan aku dengan yang sebaiknya.



Sunday, 4 March 2012

CIKGU bukannya mudah

orang tua-tua memang nak sangat anak-anak jadi cikgu
kalo ade sepuluh anak, sepuluh-sepuluh suh jadi cikgu.katenya jadi cikgu ni senang. cukup bulan dapat gaji. cuti pun banyak. balik sekolah buleh jage anak dan suami.
budak sekolah cuti cikgu pun cuti. 
"boleh la ekau melawat mak abah kat kampong ni eah"

bukan setakat orang-orang tua kat kampung aku. kawan-kawan aku yang bukan bakal cikgu pun cakap macam tu. siap cakap menyesal amik kos bukan cikgu.
"untung lah kau leh jadi cikgu, tak payah belajar susah-susah macam kami"
"kami kena buat projek itulah, inilah, eksperimen lah bla bla bla.."

sape cakap nak jadi cikgu tu tak susah??
kami pun belajar macam-macam tau. setiap semester mesti ada subjek yang membunuh. sekarang dah masuk sem enam. kena buat persediaan untuk praktikal sem depan. kena belajar benda alah yang dipanggil RPH (Rancangan Pengajaran Harian). kalo xpandai buat silap-silap kena repeat praktikal. malu la bai. 
kalo kat sekolah dulu, aku tak pernah pulak tengok cikgu-cikgu aku bawak RPH tu kemana-mana. care dorang mengajar pun biasa-biasa saje.jarang nak ade ABM. kadang-kadang masuk kelas suh kitorang buat kerja sendiri.
tapi jadi cikgu contoh kat sekolah. student jadi bijak jugak kan tanpa RPH. hehe

bila dah jadi cikgu kat sekolah, lain cerita la. sekarang ni dalam proses nak dapatkan gelaran cikgu, memang macam-macam. memang poning kepalo den ni hah.
lagi, kena buat mikroteaching and makroteaching dalam bilik kuliah. pilih tajuk sendiri dan study betol-betol. kena jadi cikgu depan kawan-kawan sendiri. kalo xbagus, kena gelak kat orang. hadoii. plus, kena rakam sebagai refleksi diri.

P/S: esok lusa kena bersedia dengan mikroteaching selama 5 minit

p/s lagi satu: 5 minit pun bleh jadi lama bagi yang darah gemuruh.

cikgu ka bukan cikgu ka, semuanya telah ditentukan ALLAH. bersyukur saja. mungkin ini yang   terbaik.







Monday, 27 February 2012

semangat yang terlalu hangat.see?

assalamualaikum jejaka dan gadis cantek yang sibuk dengan kuliah di minggu kedua. ehe
sedar tak sedar hari ni dah masuk minggu kedua aku kuliah. alhamdulillah minggu pertama aku dah settlekan add drop subjek aku walaupun rase macam mau drop je sume subjek. yela..naik turun tingkat empat (kena lak time lift rosak) ke hulu kehilir semata-mata untuk satu tanda tangan. untunglaa jadi penandatangan tersebut. hari-hari  beliau kena serbu mintak autograf.

hari ni pagi-pagi aku dah bangun sebab orang kata isnin permulaan hari so kena mulakan dengan semangat baru walaupun aku tak gemor subjek yang aku akan belajar pukul 2 nanti. see? kelas pukul 2 petang tapi pagi-pagi aku bangun siapkan diri. pukul 12 tengah hari aku dah pakai baju kurung perple, sarung tudung yang seangkatan warna dengannya. sarung pulak beg hitam lip lap lip lap. pakai kasut, terus jalan.

sampai kampus, singgah dulu umah kawan depan kampus nak ambik buku nota nak salin nota subjek yang aku tak gemor tu. alang-alang menyeluk pekasam singgah. tunggu zohor dulu baru gerak gi kelas yang tak gemor tuh. dah zohor bersiap ag sekali pastikan lebih cantik dari pukul 12 tengah hari tadi. ok. langkah kaki kanan nak keluar dari umah kawan. enset pulak berbunyi. tengok mesej. 
" kelas kita batal hari ni"

rase mau saje dicucuk-cucuk hidung orang yang baru bagitau kelas batal... haiiiiyyaaaarrrkkkk!!!! 

p/s: sedikit bersyukur sebab kelas yang aku tak gemor tuh batal.ehe

p/s ag satu: esok ade lg kelas yang aku tak gemor tuh. harap batal jugak. uhuuuuiiii 




Thursday, 19 January 2012

sesuatu yang perlu dihargai


assalamualaikum dan hai
ade orang bagi aku benda ni


merahnya very the mak ngah

merah itu tanda cinta bukan?

eewww..eewww..

benda yang simple dan tak mahal tapi nampak hasil usaha
walau sape pun bagi dan walau ape pun orang kasi, belajarlah untuk menghargai. bersyukur selagi diri diingati.

sekian.bye!

Wednesday, 18 January 2012

first entry di hari jadi

assalamualaikum

sila rujuk tajuk betol-betol. paham kan? hari ini ari jadi aku yang ke doplohtiga. i wish to myself ' hepi besday to me'. dan ini jugak blog baru aku. kalo dulu kat link ni  

http://izahhassan.blogspot.com

aku dah tukar sebab blog tu dah tak leh nak renovate. menci!!. so, bersempena dengan ari kejadian aku ni, aku nak rasmikan blogku yang baru dengan ucapan, tahniah blog hari lahir anda sama dengan aku!


di pagi hari jadi pagi tadi, aku bangun pagi-pagi terus tengok cermin. pandang diri sendiri dan lantas tersenyum.
"wajahku masih kekal muda jelita tak seiring dengan usia" bisikku di dalam hati.


lepas tu cepat-cepat mandi and capai laptop.online. tengok besday wishes kat fb. dalam hati sangat berharap si dia akan post something special. tak de pun. takpe, balas semua wishes kawan-kawan dulu. tengok henset pulak. masih dengan harapan yang meng'everest' tingginya. 
tidak berapa jam terkemudian


tuutttt,,,tuuuuttt


1 message received 
(hatiku berdetak kencang)


~OPEN~


"selamat hari lahir sayang. semoga cinta kita kekal hingga hujung nyawa" 


ur true love: Aaron Aziz




oohh..abg Aaron rupanya. Terus campak henset buat-buat jual mahal. mueehehehe


p/s: blog ni tercipta dua hari lepas tapi baru rasmi hari ni semata mata nak jadikan anniversary blog sama dgn besday


p/s lagi: aku berkongsi tarikh besday dgn kakak aku. hepi besday sis!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...