JellyPages.com

Friday, 16 May 2014

How Do I Lose My Weight

Assalamualaikum :-)

Hai. Apa Kabar? Makin sihat ke makin bam bam? hiks. Since ramai yang tegur, aku dah kurus semula setelah mengalami zaman tembam sampai baju bertukar saiz!! gagaga. So, aku macam fefeeling nak bagi tips la kan. Berminat? Sila baca sampai habis tanpa berkedip. Sape berkedip dia gemok!!

1) Kurangkan Minuman bergula/manis.

Yang ni memang kira sebagai first step yang korang perlu buat dan ia sangat menjadi. Kalau jenis yang memang ketagih dengan minuman manis ni, cuba kurangkan minum daripada 3 cawan sehari kepada 1 cawan sehari. Lepaih tu dalam 1 cawan tu cuba kurangkan rase manis secara beransur-ansur day by day. Air bergas adalah diharamkan sama sekali selama proses berdiet. Selebihnya minumlah air masak banyak-banyak. Macam aku suka letak botol air masak dalam bilik. Nak tido minum, bangun tido minum, tengok cermin minum. Tak payah nak repeat cerita kepentingan air masak. Masing2 dah pernah buat karangan kepentingan air masa darjah lima.

2) Kawal Pemakanan

Kalau aku cakap makanlah makanan seimbang seperti buah, sayur bla bla bla. Macam cliche gila kan. Tak, aku takde pun setiap hari setkan berapa kalori yang aku telan. Aku respek dekat sesapa yang boleh follow piramid makanan :-) . Aku makan apa yang ada depan mata. Tapi dalam proses diet tu perlu kurangkan makanan berminyak dan lebihkan sayur. Bagi aku tak ada masalah pun kalau nak makan junk food as long as u control ur meal. Tak nikmatla kalau tak makan sesedap. Hihi. Aku makan nasi 2-3 kali sehari. Tips untuk tentukan kuantiti nasi adalah mengikut life style memasing. 1 pinggan penuh bagi yang aktif, separuh pinggan bagi yang kurang aktif dan suku pinggan bg yang tak aktif langsung. Dan lagi satu, jangan amalkan drastik diet macam seminggu tak makan nasi. Memang cepat kurus tapi kejap je sebab seminggu lepas tu hati n nurani korang akan bergelodak mintak nasi dan korang akan makan banyak sebab kempunan. See? Makan dengan kerap adalah lebih bagus daripada makan sekali sehari dengan kadar yg banyak. Kalau nak tau, semakin kerap kita makan semakin kerap pembakaran lemak berlaku. Ini fakta.

3) Home Workout

Kalau jaga makan je tapi tak bersenam it's doesnt good enough. Kalau ikutkan aku teringin nak workout di gym berlari atas treadmill macam dalam tb tuh. Boleh la feeling feeling macam orang kaya. Mihmih. Kalau tak kaya, workout jelah kat rumah. Home workout tak semestinya buat house chores. house chores memang bagus untuk maintainkan berat badan tapi bukan untuk turunkan berat melainkan korang sapu lantai sambil berlari. Antara home work out yang aku rasa mudah dan berkesan adalah jumping jacks, squats, wall sit dan planks. Squats dan wall sit sangat membantu untuk kecikkan bahagian drumstick. Kalau nak diterangkan satu satu aku rasa aku perlu buat entry khas pasal home workout. Tunggu la yer...:-)

4) Follow Fitness Network di Ig Atau FB

Kekdah ni pun sangat membantu.dari segi psikologi. Korang nih asyik tengok pic makanan je kat ig manala tak bernafsu nak makan kan? Yang member-member korang pun satu hal, tengah-tengah malam boleh post gambar burger abg burn. Bengkek je kan? Cuba tiap-tiap hari tengok gambar orang bersenam dan hasilnya anda pasti teruja. hihi. And aku suggestkan follow Ig @workoutprograms. U will be inspired babeh!!

5) Guna Aplikasi Padometer

Pada yang tak tahu, padometer tu adalah sejenis alat untuk mengukur setiap pergerakan kita. Biasanya ahli sukan yang guna. Tapi sekarang dah canggih, just install aplikasi ni kat smart phone dan bawalah phone anda ke mana jua anda melangkah. Oh ya, ia hanya berfungsi jika phone ada bersama anda. Aplikasi padometer ada macam-macam jenis. Yang paling best ialah jenis walking mate sebab ia terus catat bilangan kalori yg terbakar untuk jumlah steps yang korang kumpul. Sejak guna aplikasi ni aku selalu parking kete jauh2 sebab nak kumpul steps banyak banyak. Hihik. Tips lagi, bagi maintainkan berat badan jumlah steps yang disarankan adalah 6000 sehari dan 10000 sehari untuk turunkan berat badan. Kau mampu???!

Ok, tu jelah tips yang nak kongsi. Btw, sekarang aku tengah amalkan produk kesihatan shaklee. Nak sihat katenya. Dah ada hasilnya nanti aku kongsi.

See You Soon :-)

Friday, 9 May 2014

Mak

Waktu kecik-kecik dulu aku selalu rasa mak la orang paling garang. Marah je keje nya. Sume yg aku buat nampak macam salah. Kalau membebel dari pagi sampai malam asyik aku je yang kena. Tension betol ngan mak. Mak dulu gagah perkasa. Siap boleh kejar aku n kakak n abang keliling rumah. Kitorang lari sambil nangis sebab takut dihempap rotan mak. Aku paling kecik n aku selalu cepat semput. Akibatnya..nah!! Rotan mak kene kat bontot. Adoiiii. Yang lagi dua lari tak sedar diri. Hampeh betol! Tapi sekarang mak dah tak perkasa macam dulu. Dah tak larat nak buat banyak benda. Dah tak daya nak membebel sepanjang masa. Kulit mak dah tak tegang tapi mak tetap cantik menawan. Mak pernah sakit macam-macam sampai aku rasa aku bakal ditinggalkan. Alhamdulillah, sampai sekarang umur mak masih panjang. :-) Sekarang aku dah tamat belajar, balik kampung jaga mak sementara tunggu posting. Ramai yang cakap aku malas cari kerja sementara dapat kerja tetap. Tapi bagi aku, aku nak gunakan masa yang aku ada untuk tengok mak tiap-tiap hari. Aku senang boleh bawak mak ke hospital buat check-up. Aku bahagia dapat inject mak ala-ala doktor setiap hari (insuline injection for diabetes). Aku bangga dapat bagi mak makan vitamin shaklee ikut waktu. Aku lega akulah yang shake-shake ESP Shaklee untuk mak tiap-tiap pagi. Sebelum ni sangat sibuk belajar sampai aku rasa aku abaikan mak. Walaupun anak mak ramai tapi aku lebih puas kalau aku yang buat sume tu untuk mak. Aku takut menyesal di kemudian hari. Duit boleh dicari tapi kalau mak pergi aku akan menyesal sampai mati. Hargai selagi mak ada di sisi. Selamat Hari Mak, mak!!

#semalam g kedai beli shaklee esp untuk mak. hihi

Friday, 21 March 2014

Saya Pernah Frust Kerana SPM!!

As-salam

Lama tak menulis rasa kekok pulak. Btw, tahniah buat adik-adik dan ex-studentsku yang telah berjaya dapat keputusan cemerlang SPM. Pada yang kurang cemerlang pun tahniah kerana anda telah berjaya melepasi satu peringkat yang mencabar. Setiap keputusan yang adik-adik peroleh adalah hasil usaha adik sendiri. Tiada apa yang perlu dikesali dan tiada siapa yg perlu dipersalahkan. Semuanya berbalik pada diri sendiri. Anda tidak ditakdirkan untuk tidak cemerlang tapi anda ditakdirkan untuk bangun selepasnya.

Terkenang zaman aku (kata ganti diri aku lebih sesuai di sini) SPM dulu. Frust sebab tak capai target. Sudahla tak capai target, tak dapat sebarang offer untuk masuk universiti atau matriks!! Hey, aku dapat 5A tau. Ape masalah kau taknak offer aku masuk u?? (haha!). Member-member yang dapat kurang dari aku senang lenang dapat matrik. Sedih dan pedih. Berhari-hari kunci diri dalam bilik. Off fon sebab takut member tanya dapat u mana. Malu nak cakap.

Bila mak ayah tanya, pura-pura steady " takpelah mak, takde rezeki nak masuk u..duk umah jelah.. " senyum depan mak ayah dan masuk bilik lagi. Sambung nangis. Dunia ni kejam dan tak adil!! -getus hati remaja yang kurang iman ketika itu. (kekeke)

Tapi tah macam mana, mak boleh bagi idea suruh sambung form 6 area rumah. Sekolah harian biasa. (Sebelum ni belajar di SBP..jauh). Whatt?? Form 6?? Memang tak r aku nak sambung form 6. Aku taknak pakai baju sekolah lagi. Malu. Rasa dah cukup dewasa untuk pakai uniform!! Tapi mak cakap tu je caranya kalau nak masuk universiti. Mak tak paksa tapi mak suruh fikir. Mak ayah tak mampu nak hantar kolej swasta.

Tak lama lepas tu aku cakap kat mak " mak, uniform form 6 tu macam mana??". Mak senyum dan ajak g kedai beli baju. Esok terus daftar dan belajar di sekolah baru!!. Hah..orang dah belajar separuh silibus aku baru terkedek-kedek nak daftar. Apa ade hal,,i'm coming with my new spirit!!

Alhamdulillah..sepanjang form 6 aku mampu score the best untuk setiap exam. Nama aku mesti naik setiap kali assembly sebagai antara pelajar harapan sekolah untuk STPM. Rasa hutang kegagalan semakin berbayar!! Dengan result STPM aku mampu masuk Universiti. Walaupun bukan Universiti pilihan, tapi aku masih yakin dan percaya sesuatu yang indah sedang menanti dihujung. Hanya perlu kejar dan gapai!.

Akhirnya..selepas 4 tahun aku mampu memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Alhamdulillah,,ini semua asalnya idea mak. Thank you mak!!

Buat adik-adik yang tengah frust and bersedih, wake uppp!! Tak perlu diratap pada kegagalan tapi fokuslah pada kejayaan di masa depan. Ingat, sesuatu yang indah sedang menanti di hujung!!

sekian, terima kasih kerana membaca.

Monday, 6 January 2014

Wanita dan period pain

Assalamualaikum. Kali ni entry aku sangat gadis-gadis. Period pain atau bahasa mudahnya senggugut bukan sesuatu yang asing lagi bagi wanita. Kesakitannya hanya wanita yang tahu walaupun lelaki sering berkata "i paham keadaan u sekarang". Itu hanyalah kata-kata penyedap hati. Lelaki takkan pernah faham derita wanita. Wahh gituu ayat aku. Dan disini aku nak kongsikan sedikit pengalaman kewanitaan aku dan cara aku menangani masalah period pain tersebut. Jangan risau sebab aku takkan  menggunakan istilah-istilah saintifik mahupun kedoktoran. Lagipula aku tak kredit subjek bio dulu. Gua jiwa puitis boh bukan jiwa sains!!. Kih3.

Langkah pertama untuk mengurangkan rasa sakit senggugut ialah dengan mengamalkan gaya hidup aktif.Macam aku sendiri, masalah period pain semakin berleluasa ketika usia menginjak dewasa. Zaman dulu-dulu (sekolah menengah) memang jarang sekali aku terbungkam atas katil disebabkan masalah period pain. sebabnya memang jelas sekali. zaman sekolah dulu memang aku aktif berkejar kejaran tak hengat dunia. budak tengah nak up memang macam tu. hihi. Jadi aku sarankan supaya wanita-wanita diluar sana supaya mengamalkan gaya hidup yang aktif. banyakkan bergerak. Paling komang ajakla member g jalan-jalan kat shopping mall sampai penat. Selagi tak penat jangan balik tau!!. It's really work for me!!. Kalau malas keluar rumah pun buatlah senaman ringkas yang boleh mengeluarkan peluh.

Langkah seterusnya ialah dengan menjaga amalan pemakanan. Aku sangat percaya dengan prinsip "u r what u eat". Apa yang kau makan kau harus tanggung kesannya. Period pain pun sebenarnya bergantung pada apa yang kita makan setiap hari. macam aku sendiri pun bukan jenis mengamalkan pemakanan sihat sepanjang masa. Tapi berwaspadalah dengan makanan anda. Banyakkan minum air kosong. Dulu aku memang tak suka gila dengan air kosong. (Patutla selalu kena period pain). Sekarang pun kalau minum air kosong mesti kena yang suam2 panas baru ada feel. Selain tu, amalkan makan buahan dan sayuran. Kalau tak suka pun kena paksa sikit. it is for your own good.

Bagi aku, cukup dengan dua langkah ni untuk mengurangkan sakit ketika period. alhamdulillah sekarang ni masalah period pain aku dapat di atasi. Sakit tak hilang sepenuhnya tapi at least tidaklah teruk seperti sebelumnya. Lagipula sakit itu kan kifarah dosa-dosa kita. Semoga dengan kesakitan yang kita alami ini boleh menghapuskan dosa-dosa kita yang lalu. diharapkan perkongsian kali ni dapat memberi manfaat kepada wanita-wanita dan anak-anak gadis. hadapi hari-hari 'cuti' anda dengan senyuman. sekian.

Thursday, 2 January 2014

New year GIFTs 2014

Assalamualaikum. Hari kedua di tahun baru. Sesungguhnya diri ini sangat teruja dan masih lagi bersemangat meneruskan hari hari dengan azam baru yang membara kononnya. Biasanya macam tu lah. Semangat hanya marak menyala di bulan pertama. Masuk bulan kedua tinggal debu-debu azam sahaja. Sampai bulan terakhir terus lupa apa azam tahun baru yg penah diazamkan. Adela tu yg terasa kan?? Buat-buat garu kepala konon!!

Btw, berabad lama rasanya tidak menjengah di laman sosial ini. Pasti ramai yang merindui. Pasti. Konfiden level aku memang tinggi sejak tahun baru ni. Why bother why bother?? Tak ade sape yang kisah pun padahalnya.

Tahun baru kali ni memang aku rasa keterujaan melampau. Mana idaknya first day on 2014 i dapat new year's gifts from Sabah. GIFTS not GIFT!!! Kena tau beza singular ad plural ok. Hihi. Sepanjang usia tak penah dapat hadiah tahun baru. Sobsobsob. Terharu sangat ni.

A very big thank you goes to nabila and nadiah untuk hadiah dari sabah ni. Set necklace mutiara, beg kecil bentuk topi comel dan kerongsang bulat besau limited edition katanya. Kite suke sangat sampai terjerit depan korang. Gelojoh kan kite?? Dapat present terus bukak depan tuan. Haha. Why bother why bother. Thanks jugak sebab sudi datang umah. A big huge for u girls!! Semoga tahun ini menjadi tahun yg bahagia buat kita semua. Marilah menanam azam untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik. Berubahlah sebelum rebah. Sekian. Hepi New Year!!! XOXO :-D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...