JellyPages.com

Thursday, 13 December 2012

hasil setimpal dengan usaha

Assalamualaikum

First of all, lets check my last entry. Homaigod!! almost 3 months tak berfungsi. Ditinggalkan kosong tanpa sebarang cerita. Itulah aku. Bukan tak ada cerita untuk dikongsi cuma kekangan dan kemalasan diri yang melampau membuatkan jari jemari ini segan untuk menari di atas keyboard. kalau diikutkan wajar dideletekan saje tapi bila fikir 2x5 kali, terasa sayang pulak. Siapa tau one day, aku boleh famous macam Fatin Liyana. hahahhah,,so,biarkan ia terus bersemadi di sini. Asalkan tidak mengganggu ketenteraman awam! hoyeahhhhhhhh =)

well..uolls..dulu kan aku sibuk dengan praktikal and memegang status sebagai cikgu yang awesome selama empat bulan di Seremban. Pengalaman, toksah cakapla memang banyak. Koje pun banyak waktu tu. Hari-hari ngadap RPH. Tak do RPH, maknanya ekau tak layak jadi cikgu! tapi kalau ado RPH sekalipun, bilo gi  sekolah, budak-budak buat hal, ekau tak leh nak kontrol pun tak do makno ekau jadi cikgu. Lagi satu, kalo ekau masuk kelas asyik2 nak marah budak-budak je even memang betol they ols salah, baik ekau bonti jadi  cikgu. Jadi cikgu kono banyak soba Jang oi. Ceh, aku cakap macam aku ni bagus sangat je. Baru jadi guru pelatih dah nak berlagak!keh keh keh..


Seriously, sekarang ni aku sangat rindu dengan suara-suara and wajah-wajah muda belia yang suci itu yang memanggil diriku 'cikgu'. tak terkenang kenangan bersama they ols yang super owesome ni. Kenakalan they ols buat aku terkenang zaman huru-hara aku dulu. Apa pun tak boleh! but, aku rasa they ols ni lagi bagus dari aku cuma mungkin dari beberapa segi, aku rasa aku lagi bagus sewaktu seusia mereka. Perbezaan zaman barangkali. Btw, disebabkan merekalah aku jadi insan yang tabah dan kuat seperti sekarang. Thank you mere beta!!bohot-bohot syukria!!hahahha.


And more, dalam pada aku duk terkenang-kenang pengalaman pahit getir aku berstatuskan cikgu, aku dikejutkan dengan kabar angin "wei, result praktikal dah keluar. cepat cek ko dapat bape". OMG!! ketaq kepala lutut nak buka portal. Tapi cekalkan sahajo hati nih sambil hatiku berbisik "apa yang kita usaha, itulah hasilnya". And then, terus hambik laptop- riba- buka portal- masukkan id-waiting~~*sempat berdoa lagi*

and guess what???congratulations to myself!! 4.0 f0r practicum!!. Mata terkebil-kebil tidak percaya but this is hakikat. Tak sangka semua ni akan terjadi. Umpama mimpi dalam mimpi. Nak ku lari tapi inilah realiti. (ada kaitan??) hahah..

Actually aku tak rasa sangat ini adalah hadiah hasil usaha aku sebab aku rasa usaha aku tak seberapa pun. So aku putuskan bahawa rezeki yang Allah kasi ni berkat daripada doa aku dan juga orang-orang yang berada kuat ditulang belakangku. Doa itu berkat bukan?so, aku sediakan sedikit ucapan seperti berikut:

"dear Allah, thanks for giving me A for my practicum,
dear mom and dad thanks for supporting me with your money du'a,
dear my friends thanks for your advise and suggestion.
dear myself, thanks for being healthy and strength also beautiful every day.hehhe
and lastly, thanks to all my students for your cooperation during my observation"
hampir terlupa, a big thanks to my observer, Prof Khazin Tamrin.
THANK YOU EVERY ONE


Cikgu izah yang owesome!


kenakalanmu ketabahanku

                                                                *pliss ignore the messy tables


sungguh kerdil diri ini


see? cikgu tetap comel di tengah-tengah students.



SEKIAN. 

p/s: terasa amat panjang entry ini. mungkin jariku tak segan lagi. bye!


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...